Raskausajan ultraäänitutkimukset

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus on helppo ja turvallinen tutkimus varmistaa, että sikiön kasvu vastaa raskausviikkoja, raskaus on kohdun sisällä ja syke näkyy.

Pidempien raskausviikkojen ultraäänitutkimukset tuovat lisätietoa sikiön voinnista ja kasvusta. 3D-tutkimus antaa moniulotteisemman kuvan sikiöstä ja vauvan piirteitä voi hahmottaa jo raskausaikana.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa tarkistetaan, että sikiön kasvu vastaa raskausviikkoja, syke löytyy ja sikiö kehittyy kohdun sisällä. Ultraäänitutkimuksessa nähdään myös monisikiöiset raskaudet. Sydämen sykettä ei nykyisin enää kuunnella ultraäänellä. Hyvän raskauden osoitukseksi riittää, että vahva syke löytyy.

Alkuraskauden ultraääni voidaan luotettavasti tehdä, kun 7 raskausviikkoa on täynnä (eli kun säännöllisessä kuukautiskierrossa viimeisten kuukautisten alkamisesta on kulunut 7 viikkoa). Liian varhain tehty ultraäänitutkimus voi jäädä epäselväksi ja herättää vain turhaa huolta.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen kannattaa hakeutua, mikäli raskauden alkamisen ajankohta on epäselvä tai kuukautiskierto on epäsäännöllinen. Myös poikkeavat alavatsakivut tai verinen vuoto emättimestä ovat syitä tarkistaa raskauden tila. Ajan voi varata tilanteen tarkistamiseksi myös ilman erityistä syytä.

Mikäli ultraäänitutkimuksessa todetaan poikkeava tilanne, esimerkiksi tuulimunaraskaus, kohdunulkoinen raskaus tai keskenmeno, tehdään tarvittaessa lähete sairaalan naistentautien poliklinikalle.

Varhaisraskauden tutkimuksista myönnetään Kelan suorakorvaus kaikille asiakkaille.

Rakenneultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 19–22. Tutkimuksen tarkoituksena on tunnistaa sikiön vaikeat rakennepoikkeamat. Tutkimuksessa katsotaan sikiöiden lukumäärä, vointi, kasvu, rakenteet, lapsiveden määrä sekä istukan sijainti ja rakenne. 

Pidempien raskausviikkojen ultraäänitutkimukset sekä sikiön 3D-tutkimukset tekee LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, perinatologi Heidi Hakkarainen.

Sikiön voinnin tarkistaminen on mahdollista kaikissa raskauden vaiheissa. Ultraäänitutkimuksella tarkistetaan sikiön kasvua, vointia, istukan toimintaa, lapsiveden määrää ja tarvittaessa kohdunkaulan pituutta. 

Pidempien raskausviikkojen ultraäänitutkimukset sekä sikiön 3D-tutkimukset tekee LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, perinatologi Heidi Hakkarainen.

Sikiön 3D/4D -ultraäänitutkimuksella saadaan moniulotteinen kuva, jolloin sikiön rakenteita voidaan tarkastella hyvinkin tarkasti. Sen lisäksi, että tutkimus auttaa löytämään mahdollisia rakennepoikkeavuuksia, kolmiulotteinen ultraäänikuva lujittaa lapsen ja vanhempien suhdetta jo raskausaikana.

Tutkimustulosten ja näkyvyyden kannalta parhaat viikot 3D/4D -ultraäänitutkimuksen tekemiseen ovat raskausviikot 24–26, mutta tutkimusta voidaan yrittää muissakin raskauden vaiheissa. InOvassa kaikkiin perinatologin tekemiin ultraäänitutkimuksiin sisältyy mahdollisuus 3D-tutkimuksen tekemiselle ilman erillistä maksua ja kuvat on mahdollista tallentaa omalle muistitikulle.

Pidempien raskausviikkojen ultraäänitutkimukset sekä sikiön 3D-tutkimukset tekee LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, perinatologi Heidi Hakkarainen.

Raskausajan uä-tutkimus

Varhaisraskauden uä-ajan voit varata kenelle tahansa InOvan gynekologille. Vastaanottokäynti on max. 30min ja sisältää ultraäänitutkimuksen.

Raskausviikosta 12 alkaen ultraäänitutkimukset tekee perinatologi Heidi Hakkarainen. Sikiön hyvinvoinnin tarkistuksen, rakenne-uä-tutkimuksen- ja/tai 3D-tutkimuksen hinta sisältää 45 min vastaanottokäynnin ja toivotun uä-tutkimuksen.

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Tavoitat meidät verkosta 24/7.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio