Siemennesteen tutkimus

Siemennesteen analyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus ja se on hyvä tehdä viimeistään silloin, kun raskautta on yritetty vuoden ajan. Siemennestetutkimuksen tavoitteena on selvittää onko siittiöiden määrä ja niiden liikkuvuus normaalit.

Normaali siemenneste antaa miehelle hyvän raskausennusteen.

Siemennesteen laajassa perustutkimuksessa tutkitaan siittiöiden liikkuvuuden ja määrän lisäksi siittiöiden esiasteiden määrä ja IgA- ja IgG-vasta-ainemääritykset. Tarvittaessa voidaan tehdä siittiöiden DNA -fragmentaatio- tai rakennetutkimus. Normaali siittiöiden määrä on 15 miljoonaa siittiötä /ml siemennestettä. Eteenpäin liikkuvien siittiöiden osuus tulisi olla yli 32%. Siemennesteen tilavuus on yksilöllinen ja vaihtelee eri näytekertojen välillä, joten määrästä ei yleensä tarvitse huolestua.

Siemennesteen koepesu auttaa selvittämään millainen siittiöiden liikkuvuus ja tiheys on, jos siirrytään keinohedelmöitys- tai koeputkihedelmöityshoitoihin.

Joskus käy niin, että siittiöitä ei löydy lainkaan, niitä on vähän tai ne liikkuvat heikosti. Tällöin on järkevää antaa lääkärin arvioida tilanne – onko kyse hormonaalisesta ongelmasta, lääkityksestä, perussairaudesta, siemenjohtimien tukoksesta tai esimerkiksi urheiluvammasta johtuvaa.

Anabolisten steroidien ja testosteronin käyttö johtaa tavallisesti siittiötuotannon loppumiseen. Osalla miehistä siittiötuotanto ei palaudu.

Siittiöiden uusiutumisaika on noin 90 vuorokautta. Tämän vuoksi poikkeava siemennestenäyte kontrolloidaan noin 3 kk:n kuluttua, jotta nähdään onko tilanne pysyvä.

 

Siemennesteen tutkimus miehen sterilisaation jälkeen. 

Noin 3 kk:n kuluttua miehen sterilisaatiosta (vasektomia) on suositeltua varmistaa toimenpiteen onnistuminen. Sterilisaation jälkeen siemennestenäytteestä ei löydy lainkaan siittiöitä tai korkeintaan yksittäisiä liikkumattomia (kuolleita) siittiöitä, joilla hedelmöittyminen ei ole mahdollista. Tutkimustuloksen saat samana päivänä.

 

Näytteenanto

Siemennestenäyte annetaan mieluiten klinikalla. Näyte otetaan masturboimalla muovipurkkiin. Puolison voi ottaa mukaan näytteenantotilaan, mutta keskeytettyä yhdyntää tai kondomia ei voi käyttää. Sopiva pidättäytymisaika ennen näytteenantoa on 2-5 vrk. Poikkeustapauksissa näytteen voi antaa kotona, pyydä tällöin erilliset ohjeet klinikalta.

Siemennestettä on mahdollista pakastaa myöhempää käyttöä varten. Pakastaminen edellyttää klamydia-, tippuri-, HIV-, B- ja C-hepatiittitutkimusten tekoa.

Siemennestetutkimukseen et tarvitse erillistä lähetettä.

Tieto siittiöiden määrästä ja liikkuvuudesta on mahdollista saada jo näytteenantopäivänä. Tutkimuksesta voidaan myöntää Kela-korvaus, jos taustalla on raskaustoive, tällöin tarvitsemme myös puolison tiedot (nimi). 

Siemennesteen tutkimuksen ajan voit varata alla olevan linkin kautta tai puhelimitse numerosta 017 2631700, sähköpostitse info@inova.fi tai chat-palvelustamme.

Voit avata ja tulostaa siemennestetutkimuksen lähetelomakkeen tästä: Siemennestetutkimus_lomake

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Tavoitat meidät verkosta 24/7.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio