Jos raskaus ei ala

Spontaani raskaus alkaa useimmilla pariskunnilla vuoden kuluessa ehkäisyn poisjättämisestä. Kuitenkin jopa 20 % pariskunnista joutuu yrittämään raskautta pidempään – osa malttaa odottaa vielä toisenkin vuoden, osa haluaa yrittää raskaaksi tuloa nopeammin. Raskaaksi tulon kannalta oleellista on vähentää hedelmällisyyttä heikentäviä tekijöitä: tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen, alkoholin kohtuullinen käyttö ja sekä yli- että alipainon välttäminen ovat merkittävimmät. Normaalit, terveelliset elämäntavat ovat paras lähtökohta raskaaksi tulolle. Nämä seikat vaikuttavat yhtä lailla sekä miehen että naisen hedelmällisyyteen. Hedelmällisyystutkimukset on aiheellista aloittaa, kun säännöllisiä yhdyntöjä ilman ehkäisyä on ollut vuoden ajan.

Jos nainen on täyttänyt 35 vuotta ja raskautta on yritetty puolen vuoden ajan, tutkimuksiin kannattaa hakeutua heti.

Jos tiedossa on jokin hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä (esimerkiksi krooninen sairaus, jatkuva lääkitys, toistuvat gynekologiset infektiot, kuukautishäiriöt, kivesvammat tai­ leikkaukset), tutkimukset on perusteltua aloittaa aiemmin.

Perustutkimukseen kuuluu lääkärin vastaanotto ja haastaattelu, naisen kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimus ja miehen siemennesteen tutkimus. Tarvittaessa sekä naisesta että miehestä voidaan ottaa hormoniverikokeita tai varmistaa naisen munanjohtimien aukiolo. Löydösten perusteella laaditaan alustava tutkimus- tai hoitosuunnitelma yhdessä asiakkaan kanssa. Ennen lääkärin vastaanotolle hakeutumista on mahdollista käydä maksuttomassa hedelmällisyysneuvonnasta hoitajan luona.

InOvaan voit tulla ilman lähetettä heti, kun huoli omasta hedelmällisyydestä herää. Halutessasi voit ensin varata maksuttoman keskusteluajan lapsettomuushoitajalle.

Naisen perustutkimus

Haastattelussa lääkäri kysyy tietoja naisen kuukautiskierrosta – kierron pituudesta, säännöllisyydestä tai epäsäännöllisyydestä, vuodon kestosta ja kuukautiskivuista. Oleellista tietoa ovat myös painossa tapahtuneet isot muutokset, mahdolliset sairastetut tulehdukset, kuten klamydia, ja alavatsaan kohdistuneet tai gynekologiset leikkaukset. Myös se onko raskauksia koskaan aiemmin ollut, on lääkärille tärkeää tietoa. Tarvittaessa samalla käynnillä voidaan tehdä myös munanjohtimien aukiolotutkimus.

Ennen hoidon aloittamista varmistetaan ettei lapsettomuuden taustalla ole esimerkiksi kilpirauhas-­ tai prolaktiinihormonien erityksen häiriö. Tarvittaessa selvitetään myös muita hormonitasoja tai tehdään kromosomitutkimuksia. Yli 35­-vuotiailta naisilta tutkitaan yleensä aina ennen hoidon aloittamista FSH- ja AMH­-hormonitasot, jotka kuvaavat munasarjojen toimintaa ja jäljellä olevaa munasoluvarastoa. 

Miehen perustutkimus

Miehen hedelmällisyyden perustutkimuksiin kuuluvat lääkärin tekemä terveyskartoitus sekä siemennesteanalyysi. Lapsettomuusselvittelyjen kannalta oleellisia tietoja ovat genitaalialueen leikkaukset, infektiot, anabolisten hormonien käyttö tai kiveksiin kohdistuneet vammat. Tarvittaessa mieheltäkin määritetään hormoni-­ tai kromosomiverikokeita.

Siemennesteestä tutkitaan siittiöiden lukumäärä sekä niiden liikkuvuus ja rakenne sekä tarvittaessa tehdään vasta­-ainetestit. Mikäli näyte on poikkeava, suositellaan kontrollinäytettä noin kolmen kuukauden kuluttua. Vaikka siemenneste olisi heikko, sitä voidaan useimmiten käyttää puolison hoidoissa. Jos siemennesteessä ei ole siittiöitä, kiveksestä voidaan ottaa näyte, josta tutkitaan löytyykö kiveskudoksesta siittiöitä. Siittiöiden puuttuminen voi johtua esimerkiksi rakenteellisesta viasta (esimerkiksi siementiehyen tukos), kromosomipoikkeavuudesta (esimerkiksi Klinefelter­-oireyhtymä) tai retrogradisesta siemensyöksystä, jolloin siittiöt menevät virtsarakkoon.

Siemennestetutkimukseen et tarvitse lääkärin lähetettä, vaan tutkimuksen voi tehdä, jos oma hedelmällisyys huolestuttaa. Voit varata ajan tutkimukseen netissä tai numerosta 017 263 1700.

 

Varaa aika hedelmällisyyden selvittämiseen

Netistä voit varata ajan maksuttomaan hedelmällisyysneuvontaan. Keskustelu käydään InOvan lapsettomuushoitajan kanssa luottamuksellisesti. Voit myös varata ajan ensikäynnille lapsettomuuslääkärille ja tulla selvittelemään tilannetta yksin tai kumppanin kanssa. Tervetuloa!

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Tavoitat meidät verkosta 24/7.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio