Ovulaation tukihoito

Kun ovulaatio on kadoksissa ja siemenneste on hyvä, ovulaation tukihoito on oiva keino auttaa raskautta alkuun.

Ovulaation tukihoidon eli munarakkulan (follikkelin) kypsytyshoidon tavoitteena on tukea hormonihoidolla 1-2 munarakkulan kehittymistä. Ovulaation tukihoitoa käytetään, kun naisen oma kuukautiskierto ei ole säännöllinen tai munarakkulan kypsyminen jää vaillinaiseksi esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymän vuoksi (PCO). Munasolun kypsytyshoitoa voidaan käyttää myös inseminaatio eli keinohedelmöityshoitojen yhteydessä. Joskus iäkkäämmillä naisilla on perusteltua käyttää lääkkeellistä tukihoitoa kahden tai jopa kolmen munarakkulan kehittymisen varmistamiseksi.

Lääkäri tekee hoitosuunnitelman ja munasolua kypsyttävät hormonit otetaan joko tabletteina suun kautta tai pistoksina ihon alle. Tavallisimmin käytetään suun kautta otettavaa klomifeenia tai letrotsolia viiden päivän ajan kuukautiskierron alussa. Munarakkuloiden kasvua seurataan ultraäänitutkimuksilla, jolloin voidaan nähdä, että yksi tai kaksi munarakkulaa kasvaa hyvin ja kohdun limakalvo paksunee riittävästi.

 

Osa naisista tuntee munarakkulan puhkeamisen lyhyenä vihlaisukipuna jommalla kummalla puolella alavatsaa. Monet raskautta pitkään yrittäneet ovat kokeilleet ovulaation eli munasolun irtoamisen osoittamista ovulaatiotesteillä (LH-testi). Mikäli ovulaatiotestien käyttö on itselle vaivatonta, ne ovat hyvä apu ovulaation ajankohdan määrittämiseksi. Munarakkulan kypsyminen ja ovulaation tapahtuminen voidaan tarvittaessa varmistaa myös ultraäänitutkimuksella tai hormonimäärityksellä (progesteroni) verestä. Ovulaation tapahtumista voidaan varmistaa myös lääkkeellisesti.

Yhdynnät kannattaa ajoittaa parin päivän ajalle ovulaatioajankohdan molemmin puolin, koska munasolu on hedelmöittymiskykyinen vain noin vuorokauden ajan irtoamisesta.

InOva klinikka

InOva klinikka

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Tavoitat meidät verkosta 24/7.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio