ICSI-hoito

Tehokas lapsettomuuden hoitokeino, kun siittiöiden määrä tai liikkuvuus ovat poikkeavat, miehelle on tehty sterilisaatio tai munasolut eivät ole IVF-hoidossa hedelmöittyneet.

Mikrohedelmöityshoitoa (ICSI) käytetään pääasiassa miehestä johtuvan lapsettomuuden hoidossa esimerkiksi silloin, kun siemennesteen siittiöiden määrä on vähäinen, siittiöiden liikkuvuus heikko, miehelle on tehty sterilisaatio tai siittiöt muusta syystä kerätään suoraan kiveskudoksesta. Mikrohedelmöityshoitoa käytetään myös silloin, kun tavanomainen hedelmöittyminen koeputkihedelmöityksellä ei onnistu.

Mikrohedelmöityshoidossa naisen hormonihoito toteutetaan kuten IVF­-hoidossa. Munasolujen keräyspäivänä mies antaa siemennestenäytteen, josta erotellaan parhaiten liikkuvat siittiöt. Mikäli siittiöt kerätään suoraan kiveksestä, toimenpide tehdään yleensä munasolujen keräystä edeltävänä päivänä.

 

Mikroskoopin avulla tehtävä mikrohedelmöitys tarkoittaa sitä, että yksi mahdollisimman hyvin liikkuva siittiö pysäytetään, imetään pipetin sisään ja viedään kypsän munasolun sisään. Mikrohedelmöitettyjä munasoluja viljellään laboratoriossa soluviljelykaapissa, jonka olosuhteet on optimoitu muistuttamaan naisen omaa lisääntymiselimistöä. Hedelmöittymistä ja alkioiden kehittymistä seurataan laboratoriossa 2­-5 päivää, jonka jälkeen paras alkio valitaan siirrettäväksi kohtuun. Muut hyvälaatuiset alkiot säilötään nestetyppeen ja ne voidaan myöhemmin käyttää pakastealkionsiirroissa.

Lääkäri päättää yhdessä hoidettavan pariskunnan kanssa kohtuun siirrettävien alkioiden lukumäärän. Tavallisesti siirretään vain yksi alkio monisikiöisyysriskin vähentämiseksi ja enimmillään alkioita siirretään kohtuun kaksi. Hormonaalinen tukihoito jatkuu vielä alkionsiirron jälkeen ja raskaustesti voidaan tehdä virtsasta noin kahden viikon kuluttua alkionsiirrosta. Keskimäärin 30­-40 % alkioiden siirroista johtaa raskauteen.

Ennen mikrohedelmöityshoidon aloitusta hoidettava pariskunta allekirjoittaa hoitosuostumuksen ja sekä naiselta että mieheltä tutkitaan hedelmöityshoitolain mukaiset infektiokokeet (HIV, kuppa, B­-hepatiitti ja C-hepatiitti).

Valmistautumisohje munasolujen keräykseen: munasolujen keräys-potilasohje 2017

Katso video koeputkihedelmöityshoidon etenemisestä tästä.

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Tavoitat meidät verkosta 24/7.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio