Milloin tutkimuksiin?

Normaalisti raskaus alkaa pian ehkäisyn poisjättämisestä, mutta jopa joka viides pariskunta joutuu yrittämään raskautta pidempään – osa malttaa odottaa vuoden tai kaksi, osa haluaa yrittää raskaaksituloa nopeammin. Joskus ensimmäinen raskaus alkaa helposti, mutta toista saa odottaa – tai päinvastoin.

Lapsettomuustutkimukset on aiheellista aloittaa viimeistään silloin, kun säännöllisiä yhdyntöjä ilman ehkäisyä on ollut vuoden ajan. Jos nainen on täyttänyt 35-vuotta eikä raskaus ala toivotusti, tutkimuksiin voi hakeutua heti kun huoli omasta hedelmällisyydestä herää.

Jos tiedossa on hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä (esimerkiksi krooninen sairaus, lääkitys, toistuvat gynekologiset infektiot, sairastettu klamydia, endometrioosi, kuukautishäiriöt, ovulaatio-ongelmat, tiputteluvuodot, oman äidin tai siskon varhaiset vaihdevuodet, runsas tupakointi, kiveskohjut, -vammat tai -leikkaukset), tutkimukset on perusteltua aloittaa aiemmin. Myös toistuvat alkuraskauden keskenmenot ovat syy hakeutua tutkimuksiin. Ennenaikainen siemensyöksy, erektio-ongelmat tai kivulias yhdyntä voivat estää raskauden yrittämisen oikea-aikaisesti, tällöin on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin tutkimusten ja hoidon saamiseksi.

Naisen ikä on tärkein raskausennustetta määrittävä tekijä. Naisen hedelmällisyys heikkenee yksilöllisesti, mutta yleisesti ajatellaan, että  jo 35 ikävuoden jälkeen raskausennuste laskee merkittävästi. Raskautta toivoville tämä tarkoittaa pidempää yritysaikaa, vaikka kaikki olisikin ”kunnossa”. Naisen munasolut ovat muodostuneet jo sikiöaikana ja näin ollen munasolut ovat aina yhtä vanhoja kuin nainen itse. Iän myötä munasoluihin tulee perimävaurioita, jotka voivat estää normaalin alkionkehityksen, alkion kiinnittymisen kohtuun tai aiheuttaa toistuvia keskenmenoja. Munasolujen laatua ei valitettavasti voi parantaa ruokavaliolla, liikunnalla tai lisäravinteilla. Muutamilla hormonikokeilla (esim. FSH ja AMH) sekä hedelmöityshoitoihin perehtyneen lääkärin tekemällä munasarjojen ultraäänitutkimuksella voidaan arvioida jälkellä olevien munasolujen määrää.

Munasoluja on mahdollista pakastaa myöhempää käyttöä varten, mutta tällainen ennakoiva pakastus olisi paras tehdä jo alle 35-vuotiaana. Lahjoitettuja munasoluja on mahdollista käyttää silloin, kun hoidot omilla munasoluilla ei ole tuottanut tulosta, hormonistimulaatiolla ei enää saada omia munasoluja tai jos omia munasoluja ei esim. sairauden vuoksi ole.

Myös siittiöiden liikkuvuus ja määrä ovat merkittävä raskausennusteeseen vaikuttava tekijä. Poikkeava siittiöiden määrä tai heikko liikkuvuus heikentävät aina raskausennustetta ja useimmiten tarvitaan mikrohedelmöityshoitoa hedelmöittymisen turvaamiseksi. Siittiöiden tutkimisessa voidaan käyttää apuna rakennemääritystä, vasta-aine- tai DNA-fragmentaatiotestiä tarkemman tiedon saamiseksi. Siittiöiden elinkaari on noin 90 vrk – tämän vuoksi miehen hedelmällinen aika on huomattavasti pidempi kuin naisen. Siemennesteen tutkiminen on helppo ja luotettava tapa määrittää onko miehen hedelmöityskyky normaali.

Tupakointi laskee hedelmällisyyttä sekä naisilla että miehillä.

Hedelmöityshoidot ovat tarpeen myös silloin, kun puolisolle on tehty sterilisaatio. Sterilisaatioon päätyessä on voinut tuntua siltä, että oma lapsiluku on täynnä, mutta elämäntilanteen muututtua lapsitoive voi herätä uudelleen. Naisen sterilisaation jälkeen raskaus voi alkaa koeputkihedelmöityshoidon avulla, mutta miehen sterilisaation jälkeen siittiöt on kerättävä suoraan kiveskudoksesta ja näin ollen mikrohedelmöitys- eli ICSI-hoito on tarpeen.

Itselliset naiset ja naisparit voivat tarvita hedelmöityshoitoa lapsen saamiseksi. Tavallisesti käytetään lahjoitettuja siittiöitä inseminaatio- tai koeputkihedelmöityshoidossa. InOvassa voi valita käyttääkö suomalaisen vai ulkomaisen luovuttajan siittiöitä. Kumppanuusvanhemmuutta toivovat voivat myös hakeutua InOvaan hoitoon. Hedelmöityshoitoprosessiin voi hakeutua heti, kun toive omasta lapsesta on herännyt.

Hoitava lääkäri suunnittelee yksilöllisen tutkimus- ja hoitosuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa. Tavoitteena on saada toivottu raskaus alulle mahdollisimman pian – luottamuksellisesti, ammattitaitoisesti ja herkkyyttä unohtamatta.

Hedelmöityshoidot ovat nykyaikana tehokkaita ja noin 80 % hoidetuista saa lopulta lapsen.

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Tavoitat meidät verkosta 24/7.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio