Munasolujen ja siittiöiden lahjoittaminen InOvassa

Lahjoitetut sukusolut ovat joskus ainoa ja viimeinen mahdollisuus saada oma lapsi. Sekä munasoluista että siittiöistä on jatkuva pula ja pahimmillaan sopivan lahjoittajan löytymiseen vierähtää vuosia.

Ulkomaisten siittiöiden tuonti ja saatavuus on helppoa ja niitä käytetään paljon, mutta myös suomalaisille siittiöille on suuri kysyntä.

Munasolujen lahjoittajaksi sopii terve ­18-35-vuotias nainen. Siittiöiden lahjoittajaksi sopii terve alle 43-vuotias mies. Monilla luovuttajilla on jo omia lapsia, mutta se ei ole välttämätöntä. Klinikalla tehdään terveysselvitys sekä keskustellaan sukusolujen luovutusprosessista ja siihen liittyvistä eettisistä ja juridisista seikoista. Lahjoittajalla on mahdollisuus keskustella sukusolujen luovutukseen perehtyneen asiantuntijan kanssa ennen päätöstä lähteä luovuttajaksi. Munasolujen ja siittiöiden lahjoittajilta tutkitaan hedelmöityshoitolain mukaiset infektiotutkimukset (HIV, B­-hepatiitti, C-­hepatiitti, kuppa, klamydia ja tippuri). Kaikki tehdyt tutkimukset ovat luovuttajalle maksuttomia ja niiden tulokset saa itselleen.

Hedelmöityshoitolain mukaisesti sukusolujen luovuttajat rekisteröidään Valviran ylläpitämään luovuttajarekisteriin ja mahdollinen hoidoista syntyvä lapsi saa 18 vuotta täytettyään selvittää sukusolujen lahjoittajan henkilöllisyyden edellyttäen, että hänelle on kerrottu lahjasolualkuperästä. Sukusolujen lahjoittajalla tai lapsella ei kuitenkaan ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia toisiaan kohtaan. Klinikka kirjaa käytetyt sukusolut ja yhden lahjoittajan sukusoluista raskauksia saa tulla enintään viiteen eri perheeseen.

Luovuttaja voi peruuttaa lahjoituksensa esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa. Tällöin klinikka tuhoaa käyttämättömät solut, mutta jo käytettyihin sukusoluihin (pakastetut alkiot) tai alkaneisiin raskauksiin luovutussuostumuksen peruuttamisella ei ole vaikutusta.

Erilaisia luovuttajia tarvitaan paljon, koska sukusolujen lahjoittaja pyritään valitsemaan hoitoa saavan henkilön tai pariskunnan piirteiden mukaisesti. Sukusolujen vastaanottajalle kerrotaan kuitenkin vain pituus, paino, silmien ja hiusten väri sekä etninen tausta. Palkkion maksaminen sukusolujen luovuttamisesta on hedelmöityshoitolain mukaisesti kiellettyä, mutta lahjoittajalle korvataan luovutuksesta aiheutuvat kohtuulliset kulut. Lisäksi munasolujen lahjoittamisesta maksetaan 250 €:n suuruinen haittakorvaus. Korvauksen maksamista varten tarvitaan verokortti.

Tietoa munasolujen lahjoittamisesta

Kun lahjoittaja on hyväksytty munasolujen luovuttajaksi, hänelle ohjelmoidaan hormonihoito, jonka avulla munarakkuloita pyritään kypsyttämään kymmenkunta kappaletta. Hoito kestää noin kaksi viikkoa ja se edellyttää 2-­4 seuranta­ultraäänikäyntiä klinikalla. Munasolut kerätään ultraääniohjatussa toimenpiteessä emättimen kautta. Kipua ei tarvitse pelätä ja keräyksen jälkeen sairauslomaa kirjoitetaan yleensä 1-3 päivää. Munasolujen keräyksen jälkeen kuukautiset tulevat 1-2 viikon kuluttua. Munasolujen luovuttaminen ei heikennä omaa hedelmällisyyttä. Kaikki tutkimukset ja lääkkeet ovat lahjoittajalle maksuttomia.

Lahjoitetut munasolut käytetään pääsääntöisesti yhden tai kahden tarkasti valitun vastaanottajan hoidossa. Kerätyt munasolut hedelmöitetään vastaanottajapariskunnan miehen siittiöillä laboratoriossa. Joskus hedelmöityksessä voidaan käyttää myös luovutettuja siittiöitä. Kehittyneistä alkioista yksi tai enintään kaksi siirretään vastaanottajapariskunnan naisen kohtuun ja loput hyvät alkiot voidaan säilöä nestetyppeen.

Tietoa siittiöiden lahjoittamisesta

Siittiöiden lahjoittajan siemennesteestä tutkitaan ensin siittiöiden määrä, liikkuvuus ja vasta-aineet. Lisäksi tehdään koepakastus ja sulatetun siemennesteen pesukäsittely. Jos spermatutkimuksen tulokset ovat hyvät ja sekä terveysselvitys että infektiotutkimukset ovat kunnossa, lahjoitusprosessi voi alkaa. Siittiöiden luovuttaja antaa klinikalla siemennestenäytteen noin 5­-10 kertaa ja saadut siittiöt säilötään nestetyppeen pienissä erissä. Yhdestä luovutuskerrasta saadaan tavallisesti useita sperma-­ampulleja, joita käytetään yksitellen vastaanottajan hoidossa. Siittiöt ovat karanteenissa 6 kk ajan ja ennen niiden käyttöön vapautumista luovuttajasta tutkitaan vielä toiseen kertaan infektiotutkimukset.

Voit ladata oppaan sukusolujen luovuttamisesta tästä: Sukusolujen luovutus_lyhyt_opas.

Lahjoita uuden elämän alku – ota yhteyttä InOvaan puh. 017 263 1700 tai info@inova.fi, niin kerromme lisää sukusolujen luovuttamisesta klinikallamme!

Kiinnostuitko?

Munasoluja tai siittiöitä luovuttamalla voit antaa kallisarvoisimman lahjan omaa lasta toivovalle. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Tavoitat meidät verkosta 24/7.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio