IVF-hoito

Koeputkihedelmöitys on tehokkain lapsettomuuden hoitomuoto. InOvassa hoito voidaan aloittaa jonottamatta.

IVF­-hoito on tuloksekkain lapsettomuuden hoitomuoto.

IVF-hoito eli koeputkihedelmöityshoito on tehokkain lapsettomuuden hoitomuoto esimerkiksi selittämättömän lapsettomuuden, munanjohdinperäisen (jos munanjohtimet ovat tukossa (sterilisaatio, tulehdus tms.) tai poistettu esimerkiksi kohdunulkoisen raskauden vuoksi) tai heikkolaatuisten siittiöiden aiheuttaman hedelmättömyyden hoidossa. 

IVF­-hoidossa naisen hormonihoito eli munasarjojen stimulaatio suunnitellaan aina yksilöllisesti. Yhden munarakkulan sijaan tavoitteena on kypsyttää kymmenkunta munarakkulaa. Stimulaatio voidaan toteuttaa agonistihoitona eli ns. ”pitkän kaavan” mukaisesti, jolloin munasarjat viedään lepotilaan ennen pistoshormonilääkityksen aloittamista. Useimmiten käytetään kuitenkin antagonistikaavaa eli ns. ”lyhyttä” hoitoa, jolloin pistoshormonilääkitys aloitetaan kuukautiskierron alkupäivinä etukäteen tehdyn suunnitelman pohjalta. Kuukautisia saatetaan täsmätä ennen hoidon aloitusta suun kautta otettavilla hormonilääkkeillä. Hoito kestää kokonaisuudessaan noin kaksi viikkoa. Hormonit pistetään itse iltaisin ohuella neulalla ihon alle, mutta lääkkeiden annostelua tai pistämistä ei tarvitse pelätä. InOvan hoitajat antavat huolellisen pistosohjauksen ja olemme helposti tavoitettavissa mikäli hankaluuksia pistosten aikana tulee.

Munarakkuloiden kasvua seurataan ultraäänellä tavallisesti 2-­3 kertaa ja hormoniannosta säädetään vasteen mukaan. Kun munarakkulat ovat kasvaneet riittävän suuriksi, annetaan viimeinen hormonilääke, joka irrottaa munasolut munarakkuloiden nesteeseen. Munasolut saadaan kerättyä munasarjoista imemällä munarakkuloiden neste ohuella neulalla putkiin. Toimenpide tehdään ultraääniohjauksessa ja se kestää noin kymmenen minuuttia. 

Munasarjarakkulat ennen munasolujen keräystä 

Munasolujen keräyksen aikana kipua lievitetään vahvalla suonensisäisellä kipulääkkeellä ja myös emättimen pohjaan laitetaan puudutus. Tarvittaessa munasolupunktio voidaan tehdä nukutuksessa. Munasolujen keräyksen jälkeen vointia seurataan klinikalla noin tunnin ajan. Kotiutua voi, kun olo on hyvä. Toimenpiteen jälkeen on hyvä levätä ja välttää fyysistä rasitusta sekä juoda paljon. Sairauslomaa kirjoitetaan yhteensä 3 vrk. Munasolupunktion jälkeen munasolut kerätään follikkelinesteestä laboratoriossa.

follikkelineste
Mies antaa siemennestenäytteen munasolujen keräyspäivänä, jonka jälkeen siemennesteelle tehdään tarvittava pesukäsittely parhaiden siittiöiden erottelemiseksi. Jos käytetään luovutettuja siittiöitä, siittiöt sulatetaan munasolujen keräyksen jälkeen ja niille tehdään sama pesukäsittely. Munasolut ja siittiöt laitetaan viljelymaljalle, jossa munasolun hedelmöittyminen tapahtuu noin 20 tunnin kuluessa.

Sukusolut ovat laboratoriossa soluviljelykaapissa, jonka olosuhteet on optimoitu muistuttamaan naisen omaa lisääntymiselimistöä. Hedelmöittymistä ja alkioiden kehittymistä seurataan laboratoriossa 2­-5 päivää, jonka jälkeen paras alkio valitaan siirrettäväksi kohtuun. Muut hyvälaatuiset alkiot säilötään nestetyppeen ja ne voidaan myöhemmin käyttää pakastealkionsiirroissa. Lääkäri päättää yhdessä hoidettavan pariskunnan kanssa kohtuun siirrettävien alkioiden lukumäärän. Tavallisesti siirretään vain yksi alkio monisikiöisyysriskin vähentämiseksi ja enimmillään alkioita siirretään kohtuun kaksi. Hormonaalinen tukihoito jatkuu vielä alkionsiirron jälkeen ja raskaustesti voidaan tehdä virtsasta noin kahden viikon kuluttua alkionsiirrosta.

Keskimäärin 30­-40 % tuorealkioiden siirroista johtaa raskauteen. Raskausennusteeseen vaikuttaa eniten naisen ikä. Ennen koeputkihedelmöityshoidon aloitusta hoidettava pariskunta allekirjoittaa hedelmöityshoitolain edellyttämän hoitosuostumuksen ja sekä naiselta että mieheltä tutkitaan verinäytteestä hedelmöityshoitolain mukaiset infektiokokeet (HIV, kuppa, B-­hepatiitti ja C­-hepatiitti).

Voit kysyä lisää hoidon toteutuksesta puh. 017 2631700 tai varata maksuttoman info-käynnin lapsettomuushoitajalle! Katso video koeputkihedelmöityshoidon etenemisestä tästä.

InOva lääkäriasema

Joustavaa palvelua, asiantuntemusta ja ihania tuloksia.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio