Inseminaatio 

Inseminaatiohoito puolison omilla tai luovutetuilla siittiöillä InOvassa

  • ”Ihana, kun inseminaatio onnistui myös viikonloppuna”, Hanna 35v.
  • ”Ilmoitin LH+ InOvan chatin kautta illalla ja sain heti inseminaatioajan seuraavalle päivälle”, Jonna 29v.
  • ”Kävimme inseminaatiossa InOvassa julkisen puolen hoitotauolla”, Emma 29v.

Inseminaatio eli siittiöiden ruiskutus kohtuun on usein ensimmäinen hoitomuoto miehen siittiötuotannon häiriöstä tai selittämättömästä syystä johtuvassa lapsettomuudessa. Itsellisiä naisia ja naispareja hoidetaan inseminaatiolla käyttäen lahjoitettuja siittiöitä.

Inseminaatio voidaan tehdä luonnollisessa tai hormonihoidolla tuetussa kuukautiskierrossa. Hoidon edellytyksenä on, että naisen munanjohtimet ovat auki ja ovulaatio tapahtuu. Ovulaatiohetki voidaan määrittää virtsan LH­- eli ovulaatiotesteillä kotona tai ultraäänitutkimuksen avulla lääkärin vastaanotolla. Siemennesteen käsittely tehdään inseminaatiopäivänä. Siemennestenäytteestä ”pestään” pois kuolleet ja huonosti liikkuvat siittiöt. Lievästi poikkeavan siemennesteen pesutulos on yleensä hyvä, mutta jos siittiöiden määrä on hyvin pieni, inseminaatio ei ole sopiva hoitomuoto.

 

Pesukäsittelyssä siittiöt erotellaan siemenneesteestä ja inseminaatioon saadaan valikoitua vain parhaiten liikkuvat siittiöt. Luovutettuja siittiöitä käytettäessä siittiöt voivat olla myös jo inseminaatiovalmiita.

Pesun jälkeen parhaiten liikkuvat siittiöt viedään ohuella katetrilla kohtuonteloon. Inseminaatiokatetrin laittaminen kohtuun ei yleensä tunnu miltään eikä siittiöt pääse valumaan pois kohdusta. Pestyt siittiöt elävät noin 1-­2 vuorokautta, joten inseminaatio on ajoitettava tarkasti ovulaation lähelle. InOvassa kätilöt tekevät suurimman osan inseminaatioista.

Inseminaatio luovutetuilla siittiöillä

Jos miehen siemennesteessä ei ole siittiöitä, voidaan inseminaatiohoito tehdä luovutetuilla siittiöillä. Luovutettuja siittöitä käytetään myös naisparien ja itsellisten naisten hoidoissa.

Luovutettuja siittiöitä käytettäessä asiakas voi valita siittiöiden alkuperän itse. Luovuttajasta annettavia tietoja ovat etninen tausta, pituus, silmien ja hiusten väri. Kaikki luovuttajat on hedelmöityshoitolain mukaisesti rekisteröityjä. Siittiöiden luovuttajalla tai hoidosta syntyvällä lapsella ei ole oikeuksia eikä velvollisuuksia toisiaan kohtaan, mutta lapsella on oikeus 18-vuotta täytettyään selvittää luovuttajan henkilöllisyys Valviran Luoteri-rekisteristä.

Klinikallamme käytetään sekä oman spermapankin suomalaisia luovuttajia että ulkomailta ostettuja siittiöitä. Luovutettujen siittiöiden hinnat vaihtelevat ja hintatiedot kannattaa kysyä suoraan klinikalta. Pääperiaatteemme on, että ulkomailta tilattaessa asiakas ostaa itsellensä siittiöt ja niihin kuuluvan raskausvarauksen. Jos asiakas päättää lopettaa hoidot ilman raskautta, useimmat ulkomaiset spermapankit palauttavat maksetun raskausvarausmaksun asiakkaalle.

Tästä voit tutustua InOvan naispariasiakkaiden ja itsellisten naisten hoitopolkuun: Naisparien ja itsellisten naisten hoitopolku InOvassa 2021

InOva klinikan kätilöt tekevät inseminaatioita, joten hoito on helppo ajoittaa juuri ovulaatiohetkeen.

Lääkäri suunnittelee hoidon ennen sen toteuttamista ja on tarvittaessa konsultoitavissa. Ennen inseminaatiohoidon aloitusta asiakas allekirjoittaa hoitosuostumuksen ja mieheltä tutkitaan verikokeella hedelmöityshoitolain mukaiset infektiokokeet (HIV, B­-hepatiitti ja C-­hepatiitti). Luovutetut siittiöt ovat valmiiksi infektiotestattuja.

Useimmiten inseminaatio onnistuu myös viikonloppuna. Otathan yhteyttä heti kuukautiskierron alussa, niin saamme soviteltua hoidon sekä InOvan että sinun aikatauluusi sopivaksi!

Kysy lisätietoja tai varaa aika hoidon suunnitteluun

Voit varata InOvaan maksuttoman hedelmällisyysneuvonta-ajan tai tulla ensikäynnille lääkärin vastaanotolle suunnittelemaan inseminaatiohoidon aloitusta. Mikäli nettikalenterista ei löydy sinulle sopivaa aikaa, niin ota yhteyttä puhelimitse p. 017 2631700, sähköpostitse tai chatin kautta.

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Tavoitat meidät verkosta 24/7.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio