Neuvoja ja tukea raskauden suunnitteluun

Maksuton hedelmällisyysneuvonta

 

  • ”Neuvontakäynnillä tilanteemme kartoitettiin kokonaisvaltaisesti ja kiireettä”, Sanna 39v
  • ”Sain paljon tietoa hedelmällisyydestäni ja se herätti ajattelemaan lapsensaannin tärkeyttä”, Elisa 41v.
  • ”Pelkäsin etten voi ikinä saada lapsia, hoitajat auttoivat uskomaan, että se on mahdollista”, Kati 31v.
  • ”Sinkkunaisen siittiötoiveet otettiin hyvin huomioon”, Mira 36v.
  • ”Mieheni vastusti siittiönäytteen antoa, mutta keskustelun jälkeen rohkaistui siihen”, Maarit 43v.

Kenelle tarkoitettu

Hedelmällisyysneuvonta on tarkoitettu kaikille hedelmällisyydestään kiinnostuneille naisille ja miehille. Ikärajaa neuvonnalle ei ole, eikä raskaustoiveen tarvitse olla ajankohtainen, vaan omaa hedelmällisyyttä voi käydä arvioituttamassa koska tahansa. Keskustelemassa voi käydä vaikka sopivaa puolisoa ei olisi vielä löytynyt tai ajatuksissa olisi lapsen saaminen itsellisenä naisena. Hedelmällisyysneuvonta auttaa myös, jos on kiinnostunut omien sukusolujen pakastamisesta myöhempää käyttöä varten.

Hedelmällisyysneuvonta on erittäin tärkeää, kun raskautta ryhdytään yrittämään naisen ollessa yli 35 vuotta.

Neuvonnan avulla voidaan optimoida raskaaksi tulemisen mahdollisuus ilman hoitoja. Mikäli hoitoja tarvitaan, ne voidaan ajoittaa ennen kuin hedelmällisyys on laskenut liiaksi. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua heti, jos nainen on yli 35-vuotias ja raskautta on yritetty 6 kk ajan.

Hedelmällisyys

Omasta hedelmällisyydestä kiinnostutaan vielä nykyisinkin usein vasta, kun vauvakuume herää tai toivottu raskaus ei alakaan heti. Ennen tätä ajatukset painottuvat mieluummin ehkäisystä huolehtimiseen eikä myöhempää hedelmällisyyttä juurikaan pohdita. Tupakointi alentaa sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä.

Nainen

Naisilla hedelmällisyys alkaa laskea voimakkaasti jo 35-vuotiaana. Osalla naisista munasarjojen toiminta saattaa alkaa hiipua jo vuosia aiemmin, jolloin raskausennuste heikkenee merkittävästi. Näissä tapauksissa hedelmöityshoidot voivat jäädä tuloksettomiksi ja lopulta joudutaan turvautumaan lahjoitettuihin munasoluihin.

E-pillereiden käytön aikana tuleva vuoto ei ole suora merkki normaalista munasarjojen hormonitoiminnasta. Tämän vuoksi kuukautiskierron säännöllisyyttä, ovulaation tapahtumista tai mahdollista munasarjojen hiipumista ei voi arvioida e-pillereiden käytön aikana. Munasarjojen hiipuminen on palautumatonta.

Munasarjojen munasoluvarastoa voidaan arvioida hormoniverikokeilla (esim. FSH ja AMH) ja hedelmöityshoitoihin perustuneen lääkärin tekemällä ultraäänitutkimuksella.

Omaa hedelmällisyyttä kannattaa pohtia ajoissa myös, jos on sairastanut klamydian tai gynekologi on todennut endometrioosin.

Epäsäännöllinen kuukautiskierto tai vuoto-ongelmat voivat myös ennustaa haasteita raskaaksitulossa. Oman äidin tai siskon varhaiset vaihdevuodet voivat heijastaa myös oman hedelmällisyyden kestoon.

Tärkeä on muistaa, että munasolut muodostuvat jo sikiöaikana –  munasolut ovat siis yhtä vanhoja kuin nainen itse. Terveelliset elämäntavat, liikunta tai vitamiinit eivät valitettavasti korjaa iän mukana tuomia perimämuutoksia munasoluissa. Mitä vanhempana raskausyritys aloitetaan, sitä suurempi todennäköisyys on keskenmenoille. Alla oleva kaaviokuva havainnollistaa tilannetta. Voit ladata hedelmällisyysoppaan MSD:n Parempaa elämää -sivuston kautta tästä.

Naisen ikä ja hedelmällisyys Lähde: www.parempaaelamaa.fi/lapsettomuus/hedelmoityshoidot.

Mies

Miehillä hedelmällisiä vuosia on enemmän kuin naisilla, mutta ikääntyminen aiheuttaa perimämuutoksia myös siittiöihin. Siemennesteen analyysi on helppo tutkimus, jolla voidaan määrittää miehen hedelmällisyyttä. Normaali siittiöiden määrä ja liikkuvuus kertovat normaalista hedelmöityskyvystä. Jos siittiöiden liikkuvuudessa, määrässä tai rakenteessa on poikkeavuutta, voidaan tarvita tarkempia tutkimuksia. Siittiöiden elinkaari on noin 90 vrk. Mikäli siemennestenäyte on poikkeava, kontrolloidaan se usein vasta 3kk kuluttua uusien siittiöiden muodostuttua.

Mikäli lapsena on ollut ongelmia kivesten laskeutumisessa, siemennesteen laatu on usein heikentynyt. Myös kiveskohjut, kivestulehdukset tai kiveksiin kohdistuneet iskut tai vammat vaikuttavat siemennesteen laatuun. Joskus yllättäen siittiöitä ei löydy yhtään. Tällöin on aiheellista selvittää verikokein ja/tai koepalan avulla miksi siittiöitä ei ole.

Anabolisten steroidien ja testosteronin käyttö aiheuttaa usein siittiötuotannon loppumisen. Siittiötuotannon palautuminen on yksilöllistä.

Siittiöiden pakastus mahdollista myöhempää käyttöä varten on hyvä vaihtoehto, jos esimerkiksi useamman lapsen jälkeen harkitsee sterilisaatiota.

Neuvonnan tarkoitus

Hedelmällisyysneuvolan tavoitteena on parantaa ja ylläpitää lisääntymisterveyttä, helpottaa raskaaksitulon suunnittelua ja auttaa jo varhaisessa vaiheessa mahdollisista hedelmällisyysongelmista johtuvissa pulmissa.

Neuvonnan toteutus

Vastaanotolla hoitaja antaa arvion siitä mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomioita, jotta hedelmällisyys säilyisi mahdollisimman hyvänä. Hoitajan kanssa keskustellaan omasta terveydentilasta ja hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä – perussairauksista, elintavoista, painosta, ehkäisystä, kuukautiskierrosta, yhdyntöjen ajoittamisesta ym. Keskustelu on aina luottamuksellista. Tarvittaessa käynnin yhteydessä voidaan ottaa hormoniverikokeita tai sukupuolitautitestejä.

InOvan FERTILABRA-paketit sisältävät naisen ja miehen hedelmällisyyden perustutkimukset.

Verikokeeseen pääset ajanvarauksella aina ilman lähetettä.

Hedelmällisyysneuvonta voidaan toteuttaa hoitajan vastaanottona tai puhelinneuvontana, molemmat vastaanottomuodot ovat maksuttomia eivätkä velvoita palveluiden ostoon. Mahdollisista näytteistä (esim. verinäytteet, sukupuolitautitestit, siemennestetutkimus), lääkärin työstä, resepteistä, konsultoinnista tai ultraäänitutkimuksesta veloitetaan hinnaston mukainen hinta.

Voit varata hedelmällisyysneuvonta-ajan netistä tai puhelimitse 017 2631700 tai sähköpostitse info@inova.fi . Neuvoa voi kysyä myös kotisivujemme chatin kautta. 

Varaa aika maksuttomaan neuvontaan InOvaan

InOvaan voit tulla keskustelemaan luottamuksellisesti hedelmällisyydestä ja raskaustoiveesta. Keskustelu lapsettomuushoitajan kanssa on maksuton.

InOva – intohimona vaativat hedelmöityshoidot

Joustavaa palvelua, ihania tuloksia.

+358 (0)17 263 1700

info@inova.fi

Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio