Hyvä asiakkaamme,

Suomessa hedelmöityshoitoja valvovat viranomaiset (Fimea ja Valvira) ja alan kansainväliset kattojärjestöt (mm. ESHRE ja ASRM) ovat suosittaneet kaikkien hedelmöityshoitojen välttämistä COVID-19 -epidemian aikana.

Rajoitussuosituksen perusteena on se, että mahdollisessa tehohoitotilanteessa tarvittavat lääkkeet eivät välttämättä ole turvallisia raskaana ollessa ja voivat siten rajoittaa hoitomahdollisuuksia. Lisäksi alkuraskaudessa tapahtuneen COVID-19 -infektion mahdollisista sikiöhaitoista ei ole vielä tietoa. Tämän hetkisen tiedon mukaan COVID-19 -tartunta ei näyttäisi aiheuttavan lisäriskiä sikiölle tai raskaana olevalle naiselle eikä Suomen viranomaiset suosita raskaaksitulon välttämistä. Viranomaisten suositus liittyy myös sosiaalisten kontaktien välttämiseen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Tällä hetkellä voimme aloittaa hoitoja vain tarkan harkinnan perusteella perusterveille henkilöille. Ennen mahdollista hoidon aloitusta käymme asiakkaan kanssa läpi tiedossa olevat riskit ja ehdot hoidolle. Jos / kun COVID-19 -tartunnat lisääntyvät Pohjois-Savossa, lopetamme kaikki hedelmöityshoidot toistaiseksi.

Meille tärkeää on hyvä ja turvallinen hoito sekä asiakkaidemme ja henkilökuntamme terveys. Huolehdithan siis, että tulet vastaanotolle vain täysin terveenä ja tullessasi peset kädet huolellisesti saippualla. Pyrimme siihen, että odotustilassa ei olisi muita asiakkaita yhtä aikaa sosiaalisten kontaktien välttämiseksi. Klinikan siivoukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Hoidonsuunnittelukäynnit, ensikäynnit, gynekologiset vastaanotot alle 70-vuotiaille, siemennesteen tutkimukset ja verinäytteiden otto jatkuvat nyt toistaiseksi normaalisti. Osa käynneistä on mahdollista toteuttaa etänä puhelimitse. Poikkeuksellisesti siemennestenäytteet suositellaan otettaviksi kotona. Kirurgi Pentti Pasasen vastaanotot ja toimenpiteet jatkuvat normaalisti ajanvarauksella.

Ilmoitamme kotisivuilla, Facebookissa ja Instagramissa poikkeavista vastaanotto- ja aukioloajoista. Olemme henkilökohtaisesti yhteydessä asiakkaaseen mikäli sovittuihin aikoihin tulisi muutoksia. Epidemiatilanteen- ja rajoitusten päätyttyä meillä on valmius aloittaa hoidot heti.