SIEMENNESTEEN TUTKIMUKSET

Siemennesteen analyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus ja se on hyvä tehdä viimeistään silloin, kun raskautta on yritetty vuoden ajan. Siemennestetutkimuksen tavoitteena on selvittää onko siittiöiden määrä ja niiden liikkuvuus normaalit. Normaali siemenneste antaa miehelle hyvän raskausennusteen. Siemennesteen laajassa perustutkimuksessa tutkitaan siittiöiden liikkuvuuden ja määrän lisäksi myös niiden rakenne ja sekä IgA- että IgG-vasta-ainemääritykset. Tarvittaessa voidaan tehdä siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus. Siemennesteen koepesu auttaa selvittämään millainen siittiöiden liikkuvuus ja tiheys on, jos siirrytään keinohedelmöitys- tai koeputkihedelmöityshoitoihin.

Siittiöiden määrän ja liikkuvuuden määritystä

Siittiöiden määrän ja liikkuvuuden määritystä

Joskus käy niin, että siittiöitä ei löydy lainkaan, niitä on vähän tai ne liikkuvat heikosti. Tällöin on järkevää antaa lääkärin arvioida tilanne – onko kyse hormonaalisesta ongelmasta, perussairaudesta, siemenjohtimien tukoksesta tai esimerkiksi urheiluvammasta johtuvaa. Poikkeava siemennestenäyte kontrolloidaan noin 3 kk:n kuluttua, jotta nähdään onko tilanne pysyvä.

Siemennesteen pesukäsittelyä

Näytteenanto. Siemennestenäyte annetaan mieluiten klinikalla. Näyte otetaan masturboimalla muovipurkkiin. Puolison voi ottaa mukaan näytteenantotilaan, mutta keskeytettyä yhdyntää tai kondomia ei voi käyttää. Sopiva pidättäytymisaika ennen näytteenantoa on 2-5 vrk. Poikkeustapauksissa näytteen voi antaa kotona, pyydä tällöin erilliset ohjeet klinikalta.

Siemennestettä on mahdollista pakastaa myöhempää käyttöä varten. Pakastaminen edellyttää klamydia-, tippuri-, HIV-, B- ja C-hepatiittitutkimusten tekoa.

Siemennestetutkimukseen et tarvitse erillistä lähetettä ja tieto siittiöiden määrästä ja liikkuvuudesta on mahdollista saada jo näytteenantopäivänä. Tutkimuksesta voidaan myöntää Kela-korvaus, jos taustalla on raskaustoive, tällöin tarvitsemme myös puolison tiedot (nimi).

Siemennesteen tutkimus miehen sterilisaation jälkeen. Noin 3 kk:n kuluttua miehen sterilisaatiosta (vasektomia) on suositeltua varmistaa toimenpiteen onnistuminen. Sterilisaation jälkeen siemennestenäytteestä ei löydy lainkaan siittiöitä tai korkeintaan yksittäisiä liikkumattomia (kuolleita) siittiöitä, joilla hedelmöittyminen ei ole mahdollista.  Tutkimustuloksen saat samana päivänä.

Siemennesteen tutkimuksen ajan voit varata puhelimitse numerosta 017 2631700, sähköpostitse info@inova.fi tai chat-palvelustamme.