Mikrohedelmöityshoito eli ICSI

Mikrohedelmöityshoitoa käytetään pääasiassa miehestä johtuvan lapsettomuuden hoidossa esimerkiksi silloin, kun siemennesteen siittiöiden lukumäärä on matala, siittiöiden liikkuvuus heikko tai siittiöt kerätään suoraan kiveskudoksesta. Mikrohedelmöityshoitoa käytetään myös silloin, kun tavanomainen hedelmöittyminen koeputkihedelmöityksellä ei onnistu.

Mikrohedelmöityshoidossa naisen hoito toteutetaan kuten IVF­-hoidossa. Munasolujen keräyspäivänä mies antaa siemennestenäytteen, josta erotellaan parhaiten liikkuvat siittiöt. Mikäli siittiöt kerätään suoraan kiveksestä, toimenpide tehdään yleensä munasolujen keräystä edeltävänä päivänä.

Munasolujen keräys munarakkuloista.

Munasolujen keräys munarakkuloista.

Mikroskoopin avulla tehtävä mikrohedelmöitys tarkoittaa sitä, että yksi mahdollisimman hyvin liikkuva siittiö viedään suoraan kypsän munasolun sisään. Mikrohedelmöitettyjä munasoluja viljellään laboratoriossa soluviljelykaapissa, jonka olosuhteet on optimoitu muistuttamaan naisen omaa lisääntymiselimistöä. Hedelmöittymistä ja alkioiden kehittymistä seurataan laboratoriossa 2­-5 päivää, jonka jälkeen paras alkio valitaan siirrettäväksi kohtuun. Muut hyvälaatuiset alkiot säilötään nestetyppeen ja ne voidaan myöhemmin käyttää pakastealkionsiirroissa.

ICSI

Kypsä munasolu ennen ICSIä.

 

Munasolun siittiön sisäänviennin jälkeen.

Munasolun siittiön sisäänviennin jälkeen.

Lääkäri päättää yhdessä hoidettavan pariskunnan kanssa kohtuun siirrettävien alkioiden lukumäärän. Tavallisesti siirretään vain yksi alkio monisikiöisyysriskin vähentämiseksi ja enimmillään alkioita siirretään kohtuun kaksi. Hormonaalinen tukihoito jatkuu vielä alkionsiirron jälkeen ja raskaustesti voidaan tehdä virtsasta noin kahden viikon kuluttua alkionsiirrosta. Keskimäärin 30­-40 % tuorealkioiden siirroista johtaa raskauteen. Ennen mikrohedelmöityshoidon aloitusta hoidettava pariskunta allekirjoittaa hoitosuostumuksen ja sekä naiselta että mieheltä tutkitaan hedelmöityshoitolain mukaiset infektiokokeet (HIV, B­-hepatiitti ja C-hepatiitti).

Valmistautumisohje munasolujen keräykseen: munasolujen keräys-potilasohje 2017

Katso video koeputkihedelmöityshoidon etenemisestä tästä.