Keinohedelmöitys eli inseminaatio

Inseminaatio eli siittiöiden ruiskutus kohtuun, on usein ensimmäinen hoitomuoto miehen siittiötuotannon häiriöstä tai selittämättömästä syystä johtuvassa lapsettomuudessa. Myös itsellisiä naisia ja naispareja hoidetaan inseminaatioilla käyttäen lahjoitettuja siittiöitä.

Inseminaatio voidaan tehdä luonnollisessa tai hormonihoidolla tuetussa kuukautiskierrossa. Hoidon edellytyksenä on, että naisen munanjohtimet ovat auki ja ovulaatio tapahtuu. Ovulaatiohetki voidaan määrittää virtsan LH­-testeillä kotona tai ultraäänitutkimuksen avulla lääkärin vastaanotolla. Siemennesteen käsittely tehdään inseminaatiopäivänä. Siemennestenäytteestä ”pestään” pois kuolleet ja huonosti liikkuvat siittiöt.

Siittiöt pesukäsittelyssä

Pesukäsittelyssä siittiöt erotellaan siemenneesteestä ja inseminaatioon saadaan valikoitua vain parhaiten liikkuvat siittiöt.

Pesun jälkeen parhaiten liikkuvat siittiöt viedään ohuella katetrilla kohtuonteloon. Inseminaatiokatetrin laittaminen kohtuun ei yleensä tunnu miltään eikä siittiöt pääse valumaan pois kohdusta. Pestyt siittiöt elävät noin 1-­2 vuorokautta, joten inseminaatio on ajoitettava tarkasti ovulaation lähelle.

Luovutetut siittiöt

Jos miehen siemennesteessä ei ole siittiöitä, voidaan inseminaatiohoito tehdä luovutetuilla siittiöillä. Luovutettuja siittöitä käytetään myös naisparien ja itsellisten naisten hoidoissa.

 

Pakastettuja siittiöitä oljessa

Luovutetut siittiöt pakastetaan olkeen tai ampulliin ja ne sulatetaan juuri ennen käyttöä.

Luovutettuja siittiöitä käytettäessä asiakas voi valita siittiöiden alkuperän itse. Luovuttajasta annettavia tietoja ovat etninen tausta, pituus, paino, silmien väri ja hiusten väri. Kaikki luovuttajat on hedelmöityshoitolain mukaisesti rekisteröityjä. Klinikallamme käytetään sekä oman spermapankin suomalaisia luovuttajia että ulkomailta ostettuja siittiöitä. Luovutettujen siittiöiden hinnat vaihtelevat ja hintatiedot kannattaa kysyä suoraan klinikalta.

InOva klinikan kätilöt tekevät myös inseminaatioita, joten hoito on helppo ajoittaa juuri ovulaatiohetkeen.

Lääkäri suunnittelee hoidon ennen sen toteuttamista ja on tarvittaessa konsultoitavissa. Ennen inseminaatiohoidon aloitusta asiakas allekirjoittaa hoitosuostumuksen ja mieheltä tutkitaan verikokeella hedelmöityshoitolain mukaiset infektiokokeet (HIV, B­-hepatiitti ja C-­hepatiitti).

InOvassa tehdään inseminaatioita myös iltaisin ja viikonloppuisin. Otathan yhteyttä heti kuukautiskierron alussa, niin saamme soviteltua hoidon sekä InOvan että sinun aikatauluusi sopivaksi!